מורן צבר , עברית

בידור ופנאי تسلية وترفيه

האם בני נוער קובעים שפה חדשה ב"פייסבוק"?
هل يخلق الشبيبة لغة جديدة على "الفيسبوك"؟
מאת: מורן צבר כרמיאל "כרמים"
18.06.2011 05:51 מספר כניסות: 1983

צילום: מורן צבר
שפת הכתיבה ב"פייסבוק" - נושא המעלה שאלות רבות

הרשת החברתית "פייסבוק", נוסדה בארה"ב בשנת 2004 על ידי מארק צוקרברג, סטודנט מאוניברסיטת "הארוורד". זו החלה את דרכה כאתר, המוגבל לסטודנטים של אוניברסיטת "הארוורד" בלבד, כאשר בשנת 2006 רשת הפייסבוק נפתחה לכלל הציבור הרחב. בישראל, "פייסבוק" זוכה לפופולאריות רבה בקרב הנוער הישראלי. על פי השנתון הסטטיסטי "ילדים בישראל 2010"- כ-69.8% מבני הנוער בגיל 15-18 דיווחו כי הם עושים שימוש ברשת החברתית פייסבוק.

יש הטוענים, כי בני הנוער נוטים להתכתב ב"פייסבוק" בשפה האופיינית להם- הכוללת סלנג (צורת לשון של קבוצה חברתית מיוחדת), ועברית משובשת. בכתבה שהתפרסמה באתר המקוון "NRG" בשנת 2009 בנושא הסלנג באינטרנט, מסבירה הבלשנית ד”ר תמר עילם-גינדין, כי סלנג המשתמשים הוא כורח המציאות: "האינטרנט הוא מדיום שלא מעביר את כל הניואנסים של תקשורת פנים אל פנים, אך המרכיב הוויזואלי הגדול שבו נועד לפצות על היעדר התקשורת הישירה", ומכיוון שמדובר במדיום "מהיר וחסר סבלנות", כהגדרתה, נעשה בו שימוש נרחב יותר בראשי תיבות, שלא כולם היו יכולים להיכנס לסלנג הלא מקוון. עוד בכתבה, מסביר הבלוגר עידו קינן, שלוקח גם חלק פעיל באתר "דורבנות" - אתר אינטרנט שמייצר ומסקר סלנג אינטרנטי ישראלי, כי "חלק גדול מהסלנג מתחיל בצורך לקצר את הדיבור כדי להתאים אותו למדיום", וכי, מטרתו של הסלנג האינטרנטי, בין היתר היא להיות "שפת קודים ליודעי דבר, שמגדירה, מאפיינת ומבדלת את אומת האינטרנט, כפי שמקובל בכל קהילה".

על מנת לבדוק האם באמת קיימת ב"פייסבוק" שפה אחרת, בה מוסיפים אותיות באמצע או בסוף מילה (דוגמא- מזלללל טווובבב), או שכוללת מילות סלנג ולשון משובשת, נבחרה באקראיות שיחה די עדכנית מתוך "פייסבוק", המוכיחה כי אכן קיים שם שימוש בסלנג. לפניכם עיקרי השיחה, כאשר המילים המודגשות בשיחה כוללות מילות סלנג, ביטויי סלנג, שפה עברית משובשת ושימוש משובש בסימני פיסוק: (שמות המגיבים בשיחה- בדויים)

אביגיל: בא לי איייייייילת וזה !! אלי: וים!! אביגיל: אני זקוקה לזה המוןןןןן גיא: אילת אה מוגלי אביגיל: הא? גיא: הוא יבין ויאללה תארגני עם חברותייך אילת זה שווה! :) אביגיל: כה נארגן , מתי אתה באילת? גיא: אני לא לצערי אביגיל: באאאסה , למה? גיא: לא מסתדר, טיפ: אם אתן רוצות תסגרו בימים הקרובים כי עוד מעט לא יהיה מקום..ומקום טוב זה לב אילת וגם מקום יחיד שמקבל נוער אביגיל: מארגנים כסף קוודם חחח לינוי: וואלה בעזרת השם איילת :] דנה: אני ואלונה דיברנו על זה שרוצים ללכת כולנו לפני הצבא על תחילת החופש לדירה או משהו שזה די זול יש ברכה וכל השאר משלמים מה אתן אומרים? אביגיל: נשמע נחמד , מה המחירים ? דנה: לרוב זה לא יקר כי דירות זה לא ממש יקר לאומת מלון,גם מי צריך מלון זה יקר רצח ואז לא נוכל להיות הרבה ימים,אם ניהיה בדירה נוכל אולי להיות שבוע ככה,מה אתן אומרות:)? אביגיל: מגנייייב , באיזה תאריכים בא לכם ? דנה: אני אומרת ישר שמסתיים הבית ספר ב10-11 אביגיל:10-11 ליוני? דנה: יולי!=] אביגיל: יש כאלה שיש להם נשף ומסיבות סיום מאמי .. למה שלא יהיה באמצע יולי - סוף כזה דנה: בסוף יש לי יום הולדת ואני בטח ירצה לחגוג או משהו בצימרים או משהו אחר אז לא מתאים,נו אחרי הנשף.. אביגיל: מממ נראה מה מתאים כבר נדבר על זה , זה לא לדיבור פה .. דנה: סבבה=]

הממצאים העולים מהשיחה הזו היא שכל אחד מהמגיבים הנ"ל, השתמש בסלנג, או הוסיף יותר אותיות מהנדרש למילה המקובלת בשפה העברית, בממוצע, לפחות פעם אחת. מכאן ששפתם של המגיבים הללו ב"פייסבוק", היא אחרת- בניגוד למקובל בשפת הדיבור. בנוסף לממצא זה, על מנת לבדוק באופן רחב יותר את תופעת השפה השונה של בני הנוער ב"פייסבוק", נספרה כמות מילים של 10 שיחות שונות ב"פייסבוק", ומתוכן נספרו גם מילות הסלנג ושיבושי הלשון. התוצאות הראו כי מילות הסלנג כללו כ- 20% מכלל השיחות. מכאן, שלסלנג וללשון המשובשת יש חלק נכבד באוצר המילים של בני הנוער בישראל. כמו כן, ע"פ נתון זה אפשר לומר כי מילה אחת מתוך משפט של חמש מילים תהיה "סלנגית".

שוחחתי עם ש', נערה הלומדת בבית ספר "אורט כרמים", שצפיתי כי משתמשת לא פעם במילות סלנג ב"פייסבוק". היא הסבירה לי את תופעת הסלנג ב"פייסבוק" מהצד שלה, של בני הנוער:

מדוע את משתמשת בסלנג ב"פייסבוק"?
מכיוון שזו שפה מקוצרת ויותר קל לכתוב אותה. וגם כולם משתמשים בסלנג, אז גם אני.

איך את מגדירה את עצמך- כמישהי שמשתמשת בסלנג הרבה, באמצע או קצת?
אני מגדירה את עצמי כמישהי שמשתמשת בסלנג מדי פעם, כאילו לא הרבה מדי ולא קצת מדי.

האם את מושפעת מאיך שבני נוער כותבים בפייסבוק?
כן. כשנכנסתי ל"פייסבוק" בפעם הראשונה, ראיתי את כולם כותבים בסלנג, ולכן התחלתי גם לכתוב בסלנג כדי לא להיות יוצאת דופן.

תני לי דוגמא למילים או לביטויים שאת משתמשת או שחברייך משתמשים בהם ב"פייסבוק".
סבבה, יפהשלי , חיימשלי ,חולעלייך ,מתעלייך, יפעתי , חזק, אינמצב, בצפר, כעע, אהבה שלי, אהובתי, נשמה שלי, אחד הדברים, ועוד...

לנוכח הראיון שערכתי עם אותה נערה, והממצאים שהעלו כי סלנג ולשון משובשת אכן מוטמעים בפייסבוק, פניתי לדעת מומחה שיסביר את התופעה: אילנה דהן, רכזת תקשורת בבית ספר "אורט כרמים" כרמיאל, ובעלת תואר שני בלשון. שאלתי אותה שאלות בנושא:

כמורה לתקשורת, האם את נתקלת הרבה במילות סלנג בקרב תלמידייך?
האמת שכן. היות ואני מובילה את עיתון התלמידים בבית הספר שנים רבות מן הסתם, אני נתקלת גם בכתיבה ששוזרת בין היתר גם סלנג. מדהים לעיתים לגלות שהתלמידים לא תמיד מבחינים בין עברית תקנית לעברית סלנגית, ולעיתים הם בטוחים שהמילה הסלנגית בה הם משתמשים הינה בעברית תקינה. גם בדיבור הם נוטים להשתמש ב"עברית משלהם" כמו קיצור מילים, או שיבוש מילים כמו פעלים מבנין הפעיל (HEGIA במקום HIGIA למשל)

האם לדעתך, הרשת החברתית "פייסבוק" מגבירה את תופעת הסלנג בקרב הצעירים?
אני בטוחה שכן. לא רק שהסלנג "שולטטט", אלא הומצאו מילים חדשות או שונו לטובת הפייסבוק- כך למשל פופולארית תופעת הוספת אותיות בסוף מילה, או באמצע להדגשה והגשמה כמו "שולטטט", "דחוףףףף" "אוווווהב" וכו'.

מדוע לדעתך ילדים נוטים להתבטא בלשון של סלנג?
א- כי זה יותר מגניב. ב- זה יוצר "קוד אחיד" לקבוצת גיל מסוימת שמבדילה אותה מפני האחרות, כמו למשל מהמורים וההורים. ג- זו נורמה לדבר כך, וחלק מהתלמידים אינם מכירים דיבור אחר.

לסיכום, ניתן להגיד כי ישנם בני נוער הנוטים לכתוב ב"פייסבוק" בשפה אחרת וחדשה יחסית, המשלבת- הוספת אותיות באמצע ובסוף מילה, שיבוש מילים וסלנג. אולם, חשוב לזכור כי תופעת הסלנג אינה מתייחסת לכל בני הנוער בישראל, מפני שיש בוודאי כאלה שאינם נוהגים לשבש את השפה העברית ב"פייסבוק" וברשתות החברתיות האחרות בכלל.